Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Ett känslomässigt farväl när Zlatan avtackades som få andra

Han kom för att leda projektet mot nya höjder och efter fyra år är uppdraget slutfört. Igår avslutade Zlatan Ibrahimovic sin PSG-karriär genom att göra både sitt 37:e och 38:e ligamål och avtackades och hyllades som ingen annan. Hela Paris och Parc des Princes tillhörde Zlatan, mer än vad det någonsin tidigare gjort. Det var ett mäktigt avsked.
 
Zlatan fyller 35 senare i år och man börjar inse att cirkeln börjar slutas, sakta men säkert, även om han nu är bättre än nånsin. Man har väntat på att den dagen ska komma, men ändå försökt tänka bort det. Man vill leva i nuet, men när verkligheten kommer ifatt en så finns det inget annat att göra än att acceptera realiteten. Ett känslomässigt farväl där alla fick ta del av den massiva och övermäktiga avskedet, hyllningen och firandet. Ett farväl som kommer sätta sina djupa spår i historieböckerna. Ett farväl som efterlämnar sig ett stort vakuum. Man vill aldrig att denna era någonsin ska ta slut, men varje epok har sitt ände.
   Men detta tårfyllda och känslomässiga farväl är nog bara en glimt av vad som komma skall, hur den oändliga tomheten kommer kännas av den dagen Zlatan slutar i landslaget, när han lämnar den europeiska toppfotbollen och den dagen han väljer att lägga skorna på hyllan. För allting går i små etapper och när varje milstolpe nås så närmar sig nästa innan cirkeln till sist är sluten, en gång för alla.
 
 
 
Inför säsongen 2012/2013 kom Zlatan från ett Milan han varit med och bygga upp, till ett PSG som inte var i närheten där de idag befinner sig. Ett PSG med ett projekt som gick ut på att ta klubben från att vara ett mittenlag i Frankrike till att nå den absoluta världstoppen. När Zlatan först kom blev han helt lamslagen av hur oprofessionell klubben var och hur den sköttes. Klubben hade dessutom inte vunnit en ligatitel på 19 år. Han fick igenom en hel del av sina egna idéer och när han nu lämnar klubben så är det idag få klubbar som kan mäta sig med PSG.
   Med Zlatan i laget vann man ligatiteln omgående och har nu vunnit den under Zlatans samtliga fyra år i klubben. Han erövrade både klubben och staden på ett sätt bara han själv kan göra och aldrig någonsin har jag sett någon hyllas på det sättet, och det med all rätt.
 
Det känns tragiskt att han ska lämna PSG som han varit med och tagit till toppen av världen. Vilka andra klubbar som är bättre kan han gå till? Prioriterar han fotbollen och stannar i Europa eller kommer han att prioritera sitt varumärke och imperium och flytta till USA?
 
För det är pionjären Zlatan som personifierat nya PSG och som på kort tid tagit klubben till oanade höjder. Han hyllades enormt innan matchstart, i matchens tioende minut, när han gick ut och efter matchen. Och när han gjorde sitt 38:e ligamål för säsongen - bäst någonsin i PSG - så började Eiffeltornet lysa som en hyllning. Det var även fint att han inte byttes ut med någon annan spelare, utan utgick bara med sekunderna kvar för att hyllas ännu en gång. I samband med detta fick hans söner Vincent och Maximilian, med King och Legend på ryggen, storma fram till pappa mitt under rampljusen. Efter matchen spelades en känslostark hyllningsvideo upp som ett stort tack till Zlatan.
   När han nu lämnar så kommer han få en läktare uppkallad efter sig, vilket nog aldrig hänt för en spelare som fortfarande är aktiv.
 
 
Det spelar ingen roll vilket affischnamn PSG värvar i sommar, soavsett om det är Ronaldo, Neymar eller Messi (även om inte jag tror att någon att av de går till PSG i sommar). Zlatan kommer för evighet vara ihågkommen som superstjärnan, tillika PSG-legenden som var med och byggde upp klubben. Han kom som en kung och lämnade som en legendar. Eller som klubbens president sa: - He is one of the best player ever of the history of football. Not only in Paris Saint-Germain.
 
För det är precis den i kategorin han hör hemma i.
 

Skrivet av:

hamodi.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av hamodi

Kommentera