Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Äntligen tog han klivet ut ur skuggan - Kévin Gameiro

Hans avgörande prestationer avlöser varandra vecka efter vecka. Och när han inte är på plan är avsaknaden av honom påtaglig. Han har ständigt varit i skuggan av andra anfallare, men trots det aldrig klagat. Men äntligen har han blivit kvitt sina skadebekymmer och fått chansen av Unai Emery. Och som han tagit den, Sevillas notoriska målskytt och kanske viktigaste spelare – Kévin Gameiro.

På något sätt känner jag att det är min plikt att uppmärksamma ouppmärksammade spelare. En spelare som äntligen tagit det där sista klivet och fått sitt stora internationella genombrott under denna säsong. En spelare som bär sitt Sevilla på sina egna axlar och som tagit Spanien med storm. Kévin Gameiro fyllde 29 år häromdagen och med sina två mål mot Shakhtar Donetsk så tog han sitt lag till en tredje Europa League-final på lika många år, helt på egen hand. Och han har tveklöst varit en bidragande faktor till Sevillas succé under dessa tre säsonger.

Kévin Gameiro föddes i franska Senlis, 35 kilometer bortom Paris. Som sexåring började han spela organiserad fotboll för Marly-la-Ville, som inte ligger så långt ifrån hemstaden. Men han siktade högre än så och som 13-åring bar flyttlasset vidare till UC Chantillys ungdomsverksamhet. Talangen var tillräckligt uppenbar för att den tidigare RC Strasbourg-spelaren, tillika scouten, Jacky Duguépéroux skulle rekommendera honom att söka sig till RC Strasbourg. Sagt och gjort. Vid 17-års ålder blev flytten ett faktum.
   Första säsongen i Strasbourg fick han infinna sig med att spela med reserverna i fjärdedivisionen, men säsongen efter blev han uppflyttad till a-laget av samme Jacky Duguépéroux, som nu var huvudtränare för klubben.

Debuten kom den 10 september 2005 i förlustmatchen mot PSG. Och drygt två månader senare fick han även debutera i dåtidens Europa League som då hette Uefa Cupen. Han hoppade in när laget befann sig i en prekärt läge mot Röda Stjärnan, men gjorde två mål i slutet av matchen. Slutresultatet skrevs till 2-2 tack vare Kévin Gameiro och innebar att laget knep förstaplatsen i sin grupp. I takt med succén så ökade speltiden och han blev en spelare att räkna med. Men hans säsong fick ett tidigt och abrupt slut efter en tackling av Troyes Blaise Kouassi. Tacklingen ledde till att det ena ligamentet i knät blev avslitet och han fick ägna kommande sex månaderna åt rehabilitering. Och inte nog med det så halkade laget ner till Ligue 2. Men trots det ansågs han vara en av få ljusglimtar i den så annars miserabla säsongen. Sejouren i andraligan blev emellertid kortvarig då Strasbourg omgående slutade på en tredjeplats, vilket innebar avancemang tillbaka till Ligue 1. Men som den jojo-klubben Strasbourg var vid den perioden så blev inte heller sejouren i högstaligan lång. Laget åkte ut kommande säsong och Gameiro valde att flytta vidare till Lorient.

Efter några tyngre säsonger med Strasbourg skulle det nu äntligen vända. Han gjorde fullt godkända elva ligamål och sju assist i sin debutsäsong med Lorient och laget hamnade på en tiondeplats, klubbens högsta placering just då. Succén fortsatte och i den efterföljande säsongen blev det 17 ligamål och sju assist, och klubben hamnade på en sjundeplats. Succén gick inte obemärkt förbi. Kévin Gameiro som har en portugisisk bakgrund blev ett hett ämne i Portugal och inte minst hos den dåvarande portugisiska förbundskaptenen Carlos Queiroz. Förbundskaptenen gick offentligt ut och sa att han mer än gärna vill prata med Gameiro om att spela för Portugal. Men det var en förhoppning som inte gick hem. Gameiro valde att tacka nej för att istället försöka slå sig in i den franska truppen. Året därpå, 2010, fick han sin dröm uppfylld och han fick debutera för Frankrike.
   Succén avtog inte utan den fortsatte. Säsongen 2010/2011 blev det hela 22 ligamål och klubben Kévin Gameiro drömt att spela för, PSG, blev tillräckligt imponerade för att göra slag i saken.

Men han lyckades aldrig riktigt återupprepa succén från tidigare säsonger. Visserligen fick han en hel del speltid men det blev bara elva ligamål. Det var inget imponerade facit, men så dåligt var det inte heller med tanke på vart PSG befann sig där och då. Året därpå kom de qatariska investerarna in i klubben och skulle nu forma klubben till en av de största i världen. En stor spelaromsättning väntade klubben. 

Vid den tiden anlände Carlo Ancelotti som tränare och som oftast valde han att spela med båda nyförvärven Zlatan Ibrahimovic och Ezequiel Lavezzi på topp. Att Zlatan var given var det inget snack om.

Men fotbollen har blivit allt mer globaliserad och kommersiell, där varumärken och prissumman på inköpta spelare väger mer än prestationerna på plan. Och det fick Kévin Gameiro betala priset för. Trots att han endast startade i sju matcher så gjorde Kévin Gameiro åtta ligamål, för att jämföra med Lavezzis nio på 24 startade matcher. Trots att han inte bedömdes på samma villkor så gick han aldrig ut i median och klagade som så många andra i hans sits hade gjort, utan han fortsatte att visa en stor karaktär och gjorde en hel del mål som inhoppare.

Men allting har en gräns. För att öka sina chanser till att slå sig in i den franska VM-truppen 2014 så tröttnade han på tillvaron i PSG. Säsongen 2013/2014 flyttade han till spanska Sevilla.

Sevilla hade inför säsongen haft en spelaromsättning där nästan hela laget bytts ut, så även de viktigaste spelarna i Negredo, Navas, Kondogbia och Medel. Och nu fanns det en vidöppen plats i anfallet. Det stod mellan honom och det andra nyförvärvet i anfallet, Carlos Bacca. Men direkt efter sin övergång till Sevilla så var oturen framme. Ännu en knäskada, om än inte lika allvarlig som han ådrog sig i sina yngre dagar. Men han missade försäsongen och även stora delar av höstsäsongen och Bacca befäste platsen som klubbens förstaforward. Men trots det så kom han igång under våren.

I åttondelsfinalen i Europa League, i det stekheta derbyt mot Real Betis så var Sevilla tvungna att vända ett 2-0 underläge på bortaplan i returen. Sevilla lyckades hämta upp underläget och matchen gick till förlängning. Men när ett par minuter återstod så kunde Kévin Gameiro inte fullfölja sin löpning och tvingades utgå från plan skadad. Men eftersom Unai Emery redan gjort sina byten så var Sevilla tvungna att fullfölja matchen med en spelare mindre. Skadan skulle däremot inte stoppa Kévin Gameiro. För i straffläggningen valde han att trotsa läkarteamet rekommendationer på att avstå från spel och klev fram. Och som han gjorde det. Han slog in den avgörande straffen stenhårt upp i krysset. Kévin Gameiro och de avgörande straffarna är ett vackert kärlekspar att beskåda, för i finalen mot Benfica slog han in ännu en och Sevilla kunde titulera sig som mästare i turneringen.

Säsongen slutade med succé för både Kévin Gameiro och Sevilla. Han fick en hel del speltid under våren och gjorde många viktiga och helt avgörande mål. När säsongen skulle slutsummeras så hade han vunnit Europa League och gjort hela 15 ligamål, ett mer än Bacca. Inte illa för en spelare som trots allt missat stora delar av en säsong. Däremot blev han inte lika uppmärksammad hemma i Frankrike och fick aldrig åka med till VM.
Inför säsongen därpå var det samma tråkiga visa igen. Efter en knäskada så missade han ännu en försäsong och nästintill hela höstsäsongen. Visserligen blev det inte lika många mål men istället blev han en av Europas allra mest effektiva super-sub och gjorde en hel del mål när han var frisk. Och återigen vann han Europa League. Han var aldrig helt given i startelvan, men han fortsatte visa stor karaktär och professionalism och klagade aldrig, utan gjorde istället det bästa av situationen.

Inför denna säsong lämnade Bacca för Milan och in kom både Llorente och Immobile, en indikation från klubben att de inte helt riktigt tror på Kévin Gameiro som startman. Även många från Sevillalägret tyckte att han inte höll som startspelare och vissa gick så långt som att de ville se honom lämna klubben istället. Det påminner en hel del om hur det såg ut för Ivan Rakitic någon säsong tidigare innan han till sist exploderade i sin utveckling. Men Kévin Gameiro fick vara hel och fick i sig en ordentlig försäsong, för en gångs skull.

Ännu en ny säsong med en enorm spelaromsättning i klubben. Effekterna av detta kunde man genast se. Det började tungt för Sevilla och det tog ett bra tag innan man repade sig och började klättra i tabellen. De elaka tungorna skyllde det mesta på Kévin Gameiro, men faktum är att Sevilla inte var kapabla att varken hålla i bollen eller att ens anfalla. En spelare kan som bekant inte göra ett helt lag och får man inga bollar att jobba på heller så är det aldrig enkelt. Unai Emery provade med både Llorente och Immobile, men resultatet blev ännu sämre. Dessa spelare var helt uddlösa framåt och medverkade inte alls i spelet till skillnad från Kévin Gameiro, som är spelskicklig och deltar en hel del i speluppbyggnaden. Men efter att laget börjat bli mer samspelta så började även målen trilla in för Kévin Gameiro. Nu råder det ingen tvekan om vem som befäst startplatsen i anfallet. Immobile gav upp redan efter en halv säsong och återvände till sitt gamla lag Torino. Kévin Gameiro är på väg att göra en av sina bästa säsonger, om inte den allra bästa någonsin. Idag står han på 28 mål på 50 matcher, för att jämföra med Baccas 28 på 56 matcher förra säsongen.

Minns ni historien om matchen mot Real Betis? Vad är oddsen att en sådan händelse skulle upprepas i samma turnering, av samma spelare, i samma lag, på samma ställe på plan, i samma tidsram och i samma kryss? Kévin Gameiro hade redan hunnit med att göra lagets båda mål. Men när ett par minuter av förlängningen återstod i Europa Leagues semifinal mot Shakhtar Donetsk så hände det igen. I ett omställningsläge så stannade han helt plötsligt upp när han var någon meter från motståndarnas straffområde. Han utgick skadad och Sevilla fick spela resten av förlängningen med en man reducerad. Men inför straffläggningen tog han ett samtal med Unai Emery och sa: Jag gjorde detta för två år sedan och ska göra det igen. Unai Emery hade inga invändningar mot detta, men det hade däremot läkarteamet, återigen. Men Kévin Gameiro trotsade de än en gång. Nu skulle han ta Sevillas avgörande straff. Han lägger bollen tillrätta, stegar fram och.. just det. Bollen sitter stenhårt och lika säkert i högra krysset. Identiskt som för två år sedan.

Han är helt enkelt en väldigt enkel fotbollsspelare, en spelare som aldrig gnäller oavsett vad. En spelare som kommer tillbaka bättre och starkare än någonsin, gång efter annan. En spelare som offrar hela sin själ för sitt lag. Man kan se honom avsluta ett anfall för att i nästa ögonblick vara i sitt eget straffområde och erövra tillbaka bollen. Trots att han till storleken inte är stor så är han sina motståndares största mardröm med sin smarthet, genialitet, extrema snabbhet, teknik, avslut, genombrottskraft, löpkapacitet och för sitt höga och aggressiva presspel. Han är helt komplett. Men en otatuerad fotbollsspelare som aldrig sticker ut på något sätt utanför plan och som inte har en anmärkningsvärd historia som Bacca är kanske inte lika attraktiv att ta till sig. Kanske är det bara så att han är för snäll för sitt bästa.


Den franska EM-truppen ska snart tas ut men han är inte ens på tal, trots bristande konkurrens. Det är bara Griezmann som bör vara given, för resten av konkurrenterna spelar varken för avsevärt bättre lag eller gör bättre ifrån sig än Kévin Gameiro. Men kanske är det bara så att det inte finns plats för enkel man på den stora internationella scenen, oavsett vad han gör för sin klubb. Kanske är detta ett tecken på vart den globaliserade fotbollen lett oss till, där tröjförsäljningarna bland annat blivit viktigare än kvalitén hos fotbollsspelaren.

Men oavsett vad så ska han först skjuta sitt Sevilla till ännu en Europa League-titel. Kanske är det bara detta som saknas innan han får omvärldens erkännande. Eller kanske är det bara så hans öde ser ut, att han alltid ska vara i skymundan av alla andra.

Skrivet av:

hamodi.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av hamodi

Kommentera