Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Diego Simeone - mannen som gick från att vara en fotbollsspelare till tränare på samma dag

Räkna med rubriker om att Barcelona nu befinner sig i en kris på löpsedlarna på morgonen. Å ena sidan har Barcelona fortfarande mycket att spela för under säsongen. Å andra sidan är det just hur situationen ser ut just nu. Tre raka försluster. När hände det liksom? Men det är inte det jag tänkte avhandla i detta inlägg utan det är Simeones gärning i Atletico de Madrid och därtill förstå vad egentligen han har åstadkommit i klubben. Hur han på egen hand byggt upp laget från grunden genom framgångarna.
 
Redan innan han påbörjade sin tränarkarriär så hade Diego Simeone en stark relation till klubben. Han hade varit där under två sejourer; 94-97 och 03-05. Och vet ni vem som var lagkapten över Simeone under hans andra sejour i Atletico? Jo, juste. Den gode Fernando Torres, och det som 19-åring.
 
Nåvål. Likt en sann argentinare så drömde "Cholo" Simeone också om att avsluta karriären i hemlandet framför sina landsmän. Efter två säsonger med Atletico så vände han hem, men denna gång inte till klubben han slog igenom Vélez Sársfield, utan till Racing Club. Men resultaten gick inte vägen och mitt under säsongen fick han förfrågan om han var intresserad av att ta över laget omgående. Sagt och gjort. Han tog av sig dojjarna, la de på hyllan och införskaffade sig en penna och ett kollegieblock. Han gick från att vara en fotbollsspelare till lagets tränare på samma dag. Efter en något tung start gick det desto bättre mot slutet. Men Simeone lämnade klubben efter säsongen och harvade runt i den argentinska ligan, innan Catania till slut snappade upp honom under en tid när klubben befann sig i kris. Men Simeone lyckades rädda det sjunkande skeppet och räddade kvar laget i Serie A. Han lämnade posten strax därefter, endast fem månader efter att han tillträdde. Han återvände till Racing Club som tränare.
 
Atletico de Madrid var ett lag som ständigt underpresterade där och då. Visserligen har man under åren lyckats få fram världklassanfallare som Torres, Diego Forlan, Sergio Aguero, Costa, och Griezmann. Men vad gör det när laget såg ut som det gjort. Man bygger ett lag bakifrån heter det. Det var inget lag som var kapabla att kämpa om Champions League-platserna - tvärtom - det var bra om man ens nådde en Uefa Cup-plats (dåtidens Europa League). Där låg Atletico. Mitt i ingemaslandet. Dessutom hade klubben ekonomiska problem och skuldberget växte ständigt. Den största anledningen till detta är helt enkelt för att klubben inte brydde sig om att betala skatt till staten. Resultaten då? De gick inte vägen de heller. Tränaren som tillträdde inför säsongen 11/12 fick kicken och i en ren och skäl desperat chansining fick Simeone chansen att ta över. Hans tredje klubb på lika många år.
 
Helt plötsligt lyckades man vinna matcher igen och man gick som tåget; såväl hemma i Spanien som i Europa. Man tog hem Europa League-titeln samma säsong. Högst mediokra spelare som Diego Costa utvecklades till värlsspelare, Costa som egentligen förtjänar ett eget inlägg. Utlånad till en rad klubbar utan att någon på riktigt trodde på honom och utan att någon tyckte han var värd att försöka få loss från Atletico. Inför säsongen 12/13 ville ledningen göra sig av med honom, varpå Simeone la in sitt veto. Han såg något i Costa som ingen annan såg, och så rätt han hade i slutändan. Vem visste vem Koke eller Gabi var? Vem visste vem Godin, Mirandra, Juanfran eller Felipe Luiz var? Eller jo, vissa visste säkert vem dessa var. Men var de ens i närheten av vart de är idag?
 
Simeone lyckades med konstycket att förvandla gruskort till guldkorn, ratade till hett eftertraktade, klubben som sågs som en slagpåse till klubben som numera är den mest fruktade. Han har fått klubben på rätt köl igen, vunnit titlar han aldrig borde kunnat, sanerar sakta men säkert klubbens ekonomin på egen hand, utvecklar talanger och mediokra spelare till värlsklasspelare, låter de lämna om de vill och ersätter de med andra som gör det minst lika bra. Gång efter annan. Och han har lyckats göra det ingen tidigare kunnat, nämligen att bryta på Real/Barca-dominansen. Och tacka Gud för detta.

Jag påstår inte att Simeone är världens bästa tränare, men jag är fullt övertygad om att ingen hade gjort det bättre än honom i Atletico de Madrid under dessa premisser. Sannolikheten till att detta återupprepas borde vara 1 på miljonen. Minst.

Skrivet av:

hamodi.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av hamodi

Kommentera